לעצור את קוצר הראיה
דף הבית » קוצר ראיה ומסכים » לעצור את קוצר הראיה
מהו קוצר ראיה?
קוצר ראיה הוא מצב בו הראיה טובה לקרוב, כלומר למרחק קצר (ומכאן השם ״קוצר ראיה״), אך מטושטשת כשמביטים לרחוק.
מצב זה נובע בד״כ מאורך גדול מהממוצע של גלגל העין, או מקמירות גדולה מהרגיל של הקרנית.
בישראל שיעור קצרי הראיה הוא כ 25-30% מהאוכלוסיה, ושיעור זה הולך ועולה בארץ ובעולם.
על מנת לראות טוב מרכיבים קצרי הראיה משקפיים או עדשות מגע. אלה מאפשרים ראיה חדה לרחוק אך אינם משנים את מבנה העין ולכן אינם יכולים למנוע את התפתחות קוצר הראיה או להפחיתו.
שכיחות קוצר הראיה עולה גם בילדים. מחקרים מראים כי לילדים המבלים זמן רב יותר בתוך ביתם כשהם עסוקים בפעילויות כגון צפיה בנייד, משחקי וידאו וקריאה יש סיכוי גדול יותר לקוצר ראיה מתקדם מאשר לילדים המבלים יותר זמן בחוץ ואשר צופים פחות זמן במסכים. קיים גם מרכיב תורשתי: לילדים אשר להוריהם קוצר ראיה, יש סיכוי גבוה יותר להפוך קצרי ראיה בעצמם.
מה הבעיה?
קוצר ראיה גבוה מוגדר מעל מספר 6- (דיופטרים), ובמצב זה גדל הסיכון לתופעות כגון קטרקט גלאוקומה והפרדות הרשתית שעשויים לגרום פגיעה משמעותית בראיה.
איך עוצרים את המספר?
כיום ניתן לנסות ולמנוע את עלית המספר ע״י שימוש בטיפות אטרופין.
אטרופין זכור למבוגרים בינינו ממלחמת המפרץ, וברפואת עיניים משמש בעיקר להרחבת האישונים במצבים מסוימים. בטיפות הניתנות לילדים מצוי אטרופין בריכוז נמוך במיוחד של מאית האחוז או מעט יותר.
הטיפות ניתנות לילדים בגילאי 5-18. הן אינן צורבות, ניתנות פעם ביום בכל עין, לפני השינה, וכשהשפעתן טובה יש לטפל בהן למשך תקופה ארוכה.
לטיפות אין למעשה תופעות לואי משמעותיות. אפשרית הרחבה קלה של האישון שעשויה לגרום טשטוש ראיה לקרוב או רגישות לאור השמש, אך אלה מופיעות רק במיעוט המקרים.
כיצד עוצר האטרופין את עלית המספר? ההשערה היא שהוא מקשיח ומחזק את הסקלרה (לובן העין שהוא דופן גלגל העין) ומאט את התארכות העין.
עדשות מגע מולטיפוקליות Defocusing contact lenses
מדובר בעדשות מגע מיוחדות הניתנות לילדים בגילאי 6-12. עדשות אלה מקנות ראיה חדה לרחוק במרכז שדה הראיה, אך מטשטשות מעט את הראיה בהיקף.
הסברה היא שטשטוש הראיה ההיקפי מאט את התארכות גלגל העין ולכן עוצר את קצב עלית המספר.
המחקרים לגבי יעילות עדשות אלה בילדים פחותים בהשוואה למחקרים שנעשות לגבי הטיפול בטיפות האטרופין, לכן יש צורך במחקרים נוספים.
עדשות מגע להרכבה בלילה Orthokeratology (Ortho-K)
אלו הן עדשות מגע קשות המורכבות בלילה, בעת השינה. הן יוצרות לחץ על הקרנית ומשטחות אותה. בעת הקימה בבוקר מסירים את העדשות אולם הקרנית שהושטחה נשארת כך ומאפשרת ראיה חדה ללא משקפיים.
כשמפסיקים להרכיב עדשות אלה, חוזרת הקרנית לאט לאט לקמירותה המקורית, וקוצר הראיה – לקדמותו.
עם זאת, תוארו מקרים בהן חלה עצירה מסוימת של קוצר הראיה.
בהרכבת עדשות Ortho-K קיים סיכון לזיהום בקרנית. זיהום כזה עשוי להיות קשה לטיפול ולהביא לפגיעה קשה ותמידית בראיה.
מסיבה זאת מרבית רופאי העיניים לילדים, ואני בתוכם, אינם ממליצים על שיטת טיפול זו.
המלצות התנהגות להאטת התקדמות קוצר הראיה
עודדו את הילדים לצאת ולשחק מחוץ לבית (כשהטלפון הנייד נשאר בבית)
הפחיתו ככל שניתן את זמן הצפייה במסכים.
כעיקרון: ככל שהמסך קטן יותר וקרוב יותר לעיניים – גדל מאמץ הראייה ועמו הסיכון להתפתחות והתקדמות קוצר הראיה. מסיבה זו עדיפה צפייה במסך הטלויזיה על פני צפייה במסך הטלפון הנייד.
במהלך הצפייה במסך המחשב מומלץ לעשות הפסקה כל 20 דקות למשך 20 שניות בהן מביטים למרחק של 6 מטר (20 feet) על מנת להרפות את מאמץ הראיה לקרוב. המלצה זו תקפה גם לקריאה ממושכת בספרים.

לפרטים נוספים אודות קוצר ראיה ומסכים ולקביעת תורים, שלחו פניה ואחזור אליכם בהקדם