צניחת עפעף (Ptosis)
צניחת העפעף העליון מובחנת במרבית המקרים בשבועות הראשונים לחיים, ומתבטאת באסימטריה במראה העיניים. מצב זה עשוי להפריע להתפתחות הראיה אם בשל כיסוי חלקי או מלא של האישון, או ע"י יצירת אסטיגמטיזם הגורם לטשטוש ראיה וצורך במשקפיים. לעיתים ניתן להבחין בהרמת סנטר של הילד.ה כדי להביט ביתר קלות תחת העפעף הצנוח.
טיפול שמרני בצניחת העפעף
טיפול זה מיועד למניעת התפתחות עין עצלה הנובעת מצניחת העפעף, ומומלץ במקרים בהם צניחת העפעף קלה -בינונית. הטיפול מתבסס על כיסוי העין השניה ברטיות למשך מספר שעות כל יום ו/או מתן משקפיים במקרי הצורך.
תיקון ניתוחי לצניחת עפעף
במקרים בהם הצניחה גדולה ומפריעה מאוד לראיה או שקיימת הרמת סנטר גדולה ומתמדת מומלץ ניתוח להרמת העפעף. מידת ההצלחה של הניתוח גדלה עם התבגרות הילד.ה, ולכן עדיף במידת האפשר לדחות את מועד הניתוח לסביבות גיל 5-6 שנים. במידה וצניחת העפעף מסכנת מדי את התפתחות הראיה מומלץ לנתח קודם לכן.
צניחה חדשה של העפעף
במצבים בהם מופיעה צניחה של עפעף שלא נראתה בעבר יש לפנות לבדיקת עיניים. רצוי לשים לב באילו מצבים העפעף צונח: האם בעת עייפות? האם במצבים אחרים? האם קיימים סימנים אחרים כגון אודם או תפיחות של העפעף?
מומלץ להגיע לבדיקה עם תמונות ישנות בהם אפשר יהיה לבחון האם היתה צניחה של העפעף בגילאים מוקדים יותר. כל אלה יסייעו לרופא.ת העיניים באבחנה ובהחלטה לגבי בירור וטיפול.