אתה רואה ילד?

טיפול ואיבחון מוקדם של בﬠיות ראיה אצל ילדים, ﬠשויים למנוﬠ בﬠיות ראייה ﬠתידיות. ד"ר אורנית קריסטל־שליט, מומחית לרפואת ﬠיניים ילדים ופזילה, ורופאה בכירה במחלקת ﬠיניים במרכז הרפואי "מאיר", ﬠל תופﬠות נפוצות בתחום הראייה והטיפול בהן.

מה תפקידיו של חוש הראייה?

חוש הראייה הוא אמצﬠי חיוני לקליטת מידע מהסביבה וגורם מרכזי בהתפתחותו התקינה של התינוק. למערכת הראייה בשלב הינקות יש תפקיד כפול: להקנות לתינוק ראייה חדה וברורה, ולהקנות לו ראייה דו עינית (ראיית עומק).

במה תלויה התפתחותה של מערכת ראייה תקינה?

יש צורך בקיום גירויים מתאימים, במבנה אנטומי תקין של הﬠין, במיקום ישר ומקביל של שתי העיניים ובתיפקוד מוחי תקין.

מדוע חשוב לאתר מוקדם ליקויי ראיה?

התפתחות חוש הראייה נמשכת לאורך שש-שבע שנות החיים הראשונות. בחודשים הראשונים מתפתחת יכולת מיקוד המבט, ובמקביל מתפתחים אזורי המוח האחראים על תיאום פעולות הﬠיניים, הﬠברת המידע עיבודו ופירושו לכדי תמונה ברורה. ליקויי ראייה שהוזנחו בגיל הינקות, עלולים לפגום בהתפתחותה התקינה של מערכת הראיה, ולא תמיד ניתן לתקנם בגיל מאוחר יותר.

מהי פזילה, והאם היא תופעה נפוצה בקרב תינוקות?

במצב פזילה שתי הﬠיניים אינן מקבילות זו לזו, ולכן אינן ממוקדות על אותה מטרה. כך נוצרת ראייה כפולה. בגיל צﬠיר המוח מתעלם מהתמונה הנקלטת על-ידי אחת העיניים, ובכך למעשה, גורם גם להתפתחות עין עצלה. פזילה יכולה להופיע כבר בחודשים הראשונים לחיי התינוק כיון שיכולת מיקוד המבט בגיל זה עדיין אינה מפותחת מספיק. פזילה כזו "מותרת" בארבעת החודשים הראשונים לחיים. במקרים שבהם הפזילה נמשכת יש לפנות לרופא ﬠיניים, אולם גם במהלך ארבעת החודשים הראשונים חשוב לשים לב: אם הפזילה קבועה ומלווה בסימפטומים אחרים – יש לפנות לרופא עיניים.

כיצד ניתן לטפל בפזילה?

הטיפול בפזילה בגיל הינקות חשוב מאוד כדי לאפשר התפתחות תקינה של מערכת הראייה. הוא כולל טיפול שמרני כמו הרכבת משקפיים, חיזוק הראייה בﬠין ﬠצלה באמצﬠות כיסוי הﬠין הטובה למשך מספר שעות כל יום, ובמקרים מסוימים תרגילים לחיזוק שרירי העין. במקרים אחרים יש צורך בטיפול ניתוחי, שבו מזיזים את שרירי העיניים כדי להביא אותן למיקום ישר ומקביל.

מהי עין עצלה (אמבליופיה)?

זוהי ﬠין שחדות הראייה שלה ירודה למרות שהמבנה האנטומי שלה תקין ואין פגיעה מוחית הניתנת לזיהוי, הקושי באבחון עין עצלה נובﬠ משתי סיבות ﬠיקריות: לליקוי זה אין סימנים חיצוניים בחלק מהמקרים והוא אינו נראה לעין. הסיבה השנייה היא שגם התינוק ﬠצמו ﬠשוי לא להרגיש שראייתו ירודה, כיוון שהעין השנייה מפצה בראייתה הטובה.

כיצד ניתן לטפל בעין עצלה?

השיטה הנפוצה לחיזוק העין העצלה היא כאמור כיסוי העין הטובה ברטייה, במטרה להכריח את העין הפחות טובה "להתאמץ" ובכך לזרז את התפתחותה התקינה. תיקון העין העצלה כבר בשלב הינקות הוא בעל חשיבות גבוהה, הן משום שהעין העצלה מהווה למעשה ”גלגל רזרבי" לעין הטובה, והן משום שתנאי הכרחי לראיית ﬠומק (השימושית לדוגמה לאומדן מרחקים) הוא ראייה טובה בשתי הﬠיניים.

אם כך מהם הצעדים המומלצים על מנת למנוע את התופעות הנ"ל?

מומלץ לבצﬠ שלוש בדיקות אצל רופא ﬠיניים מומחה, עד גיל הכניסה לבית הספר :

בגיל 6 עד 8 חודשים: בשלב זה יכולת המיקוד והראייה מפותחת דיה ואם היתה פזילה בשלב הינקות היא אמורה להיﬠלם. בבדיקת חדות ראייה בודק הרופא כיצד עוקבות ﬠיני התינוק אחר חפץ מסוים. בנוסף הוא מבצﬠ בדיקת פזילה, בדיקה לאיבחון הצורך במשקפיים ובדיקה לתקינות המבנה האנטומי של העין.

בגיל 3: בשלב זה ניתן לבצע בדיקת חדות ראייה בפעם הראשונה, באמצעות זיהוי תמונות או צורות מלוח. ניתן כבר לאתר גם סוג אחר של פזילה המתפתחת בסביבות גיל זה .

בגיל 6: לפני הכניסה לבית הספר כדאי לוודא שחדות הראייה תקינה, ותאפשר תיפקוד מיטבי של הילד בכיתה.

האם ישנם סימנים היכולים בכל זאת להצביע עלי ליקויי ראייה שונים?

ישנם סימנים חיצוניים והתנהגותיים אליהם כדאי לשים לב:

סימנים חיצוניים:

  • כאשר תינוק בגיל חודשיים וחצי עד שלושה אינו מסוגל להתמקד על אובייקט בצורה יציבה, או מתנהג כמי שאינו רואה
  • כאשר קיימת פזילה קבועה או מתחלפת בﬠין אחת.
  • כאשר העיניים מרצדות (תנועה מהירה של גלגל העין).
  • כאשר האישון לבן.
  • כשהתינוק דומע גם בלי לבכות.
  • כשיש הפרשה מוגלתית תמידית.
  • כאשר התינוק נראה במצב של סינוור תמידי.
  •  

סימנים התנהגותיים:

  • כאשר התינוק משפשף את ﬠיניו באופן תמיד.
  • כאשר הוא ממצמץ לעיתים קרובות.
  • אם הוא נוטה לעצום ﬠין אחת או לכסות אותה.
  • אם הוא מטה ראש – הפניית פנים או הטיה לכתף.

 

מתוך מגזין קטנטנים

 

שתפו:

איך מזמינים תור

לנוחיותכם, ניתן לקבוע תור באחת הדרכים הבאות

באמצעות האינטרנט

באתר "דוקתורים" -
לחצו כאן להזמנת תור

באמצעות מוקד זימון תורים

במוקד קיים מענה 24 שעות ביממה - 7 ימים בשבוע, בטלפון:
053-212-1384

באמצעות טלפון המרפאה

בימי א' ו- ג’ בשעות 15:30-19:00 וביום ד׳ בשעות 08:30-12:00, בטלפון:
03-5612659

הודעות דחופות

הודעות דחופות ניתן להשאיר במוקד לזימון התורים, בטלפון:
053-212-1384