פזילה פנימה (Esotropia)

לפזילה פנימה מספר סוגים שכיחים שלהם מאפיינים שונים.

פזילת ינקות

פזילה המופיעה בחודשים הראשונים לחיים ונובעת מחוסר בשלות של מערכת הראיה של התינוק. פזילה זו קיימת בחלק גדול מהילודים ומתאפיינת במרבית המקרים בד"כ ב"בריחה" החוצה של העיניים. במיעוט המקרים העיניים פונות פנימה. הפזילה בדרך כלל אינה גדולה, ומופיעה רק בחלק מן הזמן, כלומר העין פוזלת רק מפעם לפעם. באופן טיפוסי חולפת הפזילה עד לגיל 4 חודשים והעיניים מתיישרות.

פזילה מולדת פנימה
(Infantile/Congenital Esotropia)

פזילה זו מופיעה במהלך 6 החודשים הראשונים לחיים. הפזילה פנימה בדרך כלל גדולה, בולטת וקבועה. פזילה זו אינה חולפת עם הגיל, ובדרך כלל מצריכה תיקון ניתוחי. עפ"י מחקרים שונים, את הניתוח רצוי לבצע בין גיל מספר חודשים ועד לגיל שנה לערך. זאת על מנת לנסות ולאפשר את התפתחות הראייה הדו-עינית (המאפשרת ראיה תלת-מימדית). סיכויי התפתחות הראיה הדו-עינית גדלים ככל שמבצעים את הניתוח בגיל צעיר יותר. חשוב לדעת כי עין עצלה אינה בהכרח פוזלת ואילו עין פוזלת אינה חייבת להיות עצלה. בעין פוזלת חדות הראיה עשויה להיות טובה מאוד אם ניתן טיפול מתאים ובזמן.

פזילה מדומה
(אפיקנטוס, Pseudoesotropia)

מצב בו העיניים נראות כאילו הן פוזלות פנימה אך לא מדובר בפזילה אמיתית. הדבר שכיח בתינוקות ונובע ממבנה הפנים של התינוק בו גשר האף רחב ונמוך וקפלי העור הסמוכים לאף מסתירים את החלק הפנימי (הקרוב לאף) של לובן העין. במצב זה נראות העיניים כאילו הן קרובות לאף. כשהילד מביט מעט הצידה, מוסתר חלק מן העין הפונה לכיוון האף ע"י קפל העור והעין נראית כאילו היא פוזלת פנימה. מצב זה אינו מפריע להתפתחות הראיה ובדרך כלל חולף במהלך השנים הראשונות של הילדות עם גדילת הפנים וצמיחת עצם האף. לעיתים קיים סיפור משפחתי של מראה פנים דומה שהיה אצל האב, האם או לאחים בינקותם.

 

פזילה אקומודטיבית
(Accommodative Esotropia)

פזילה זו אופיינית למטופלים עם רוחק ראיה ומופיעה בדרך כלל בשנות הילדות המוקדמות. במצב זה עושות העיניים מאמץ ספונטני ובלתי רצוני הנקרא אקומודציה כדי לראות טוב למרות רוחק הראיה. בחלק מן המקרים גורר מאמץ האקומודציה גם פניה פנימה של העיניים לכיוון האף, הקרויה בשפה הרפואית קונברגנציה (Convergence) ואז נוצרת פזילה פנימה. מתן משקפיים מתאימים (שבמיעוט המקרים הם משקפיים ביפוקלים) מנטרל את המאמץ האקומודטיבי וגורם ליישור העיניים במרבית המקרים. לכן בילדים אלה: בעת הרכבת המשקפיים במהלך היום לא נראית פזילה, אך עם הסרתם (למשל לפני שינה) הפזילה שבה ומופיעה. במקרים בהם העיניים ישרות בעת הרכבת המשקפיים אין לבצע ניתוח לתיקון הפזילה בשל הסכנה כי בעתיד תתפתח פזילה החוצה. כאשר נותרת פזילה גם בעת הרכבת המשקפיים ניתן במקרים רבים להציע גם ניתוח פזילה.

פזילה שיתוקית
(Paralytic Sstrabismus)

פזילה הנובעת משיתוק של אחד או יותר מהעצבים המעצבבים את השרירים החוץ-עיניים, המניעים את העיניים. להלן הגורמים השכיחים לפזילה שיתוקית פנימה:

שיתוק מולד של העצב הקרניאלי השישי
(Abducens Paresis/Palsy, Sixth Nerve Paresis/Palsy)

זהו מצב של חולשה או שיתוק של העצב האחראי על הפעלת השריר המזיז את העין כלפי חוץ, השריר הישר החיצוני (Lateral Rectus) .במצב זה קיימת הגבלה חלקית או מלאה בתנועת העין כלפי חוץ עם פזילה פנימה. השיתוק מולד במיעוט המקרים, אך לרוב שכיח יותר במבוגרים. הסיבות השכיחות לכך הן: פגיעה בכלי הדם המזינים את העצב הקרניאלי השישי (כגון במקרי סכרת ויתר לחץ דם), חבלה לראש ו/או לפנים או פגיעה נוירולוגית. בדרך כלל נהוג להמתין מספר חודשים להחלמה של העצב ושיקום פעילות השריר בתקווה להקטנת/העלמות הפזילה. מטופלים רבים מתרגלים להפנות את פניהם לכיוון הצד הפגוע על מנת להימנע מכפל ראיה ויש לאפשר להם לעשות זאת . במידה וקיים כפל ראיה מטריד במבוגרים -ניתן לטפל במשקפיים פריזמטיים, או בכיסוי העין הפוזלת. בילדים שאינם מאמצים הפנית הפנים, יש לטפל בסגירות של העין הבריאה למניעת עצלות של העין הפגועה. באם הפזילה אינה חולפת ונותרת גדולה יש לפנות לניתוח פזילה.

תסמונת דואן
(Duane's syndrome)

זהו מצב בו לא התפתח העצב הקרניאלי השישי (Abducens nerve) האחראי על הפעלת השריר המזיז את העין כלפי חוץ, השריר הישר החיצוני (Lateral Rectus). במצב זה מקבל השריר הנ"ל עצבוב ע"י עצב אחר, העצב הקרניאלי השלישי (Ocuclomotor Nerve), המעצבב בו זמנית גם שרירים חוץ עיניים אחרים. בשל כך נוצרת במרבית המקרים הגבלה בתנועת העין החוצה עם פזילה פנימה. הפגיעה שכיחה יותר בעין שמאל, קורית יותר בילדות ומתאפיינת גם באסימטריה במראה העיניים: העין הפגועה נראית קטנה ולעיתים גם שקועה יותר. כאשר מניעים את העין לכיוון האף נוצרת במרבית המקרים הקטנה של מפתח העפעפיים ולעיתים נראית גם "בריחה" של העין מעלה או מטה. במקרים רבים קיימת הפניה של הפנים לצד של העין הפגועה על מנת להימנע מהפזילה. הטיפול במקרים אלה שמרני באם הפזילה אינה גדולה והתפתחות הראיה תקינה, אך באלה הסובלים מפזילה גדולה במבט ישר קדימה או במקרים בהם קיימת הפניה משמעותית של הפנים לצד אחד מומלץ לשקול ניתוח לתיקון הפזילה. 

לפרטים נוספים אודות טיפול בפזילה ולקביעת תורים, שלחו פניה ואחזור אליכם בהקדם

באותו עניין...

פזילה במבוגרים

ניתוח פזילה

פזילה אנכית (Hypertropia/Hypotropia)

פזילה החוצה (Exotropia)

בדיקה וטיפול בפזילה

פזילה מהי?

איך מזמינים תור

לנוחיותכם, ניתן לקבוע תור באחת הדרכים הבאות

באמצעות האינטרנט

באתר "דוקתורים" -
לחצו כאן להזמנת תור

באמצעות מוקד זימון תורים

במוקד קיים מענה 24 שעות ביממה - 7 ימים בשבוע, בטלפון:
053-212-1384

באמצעות טלפון המרפאה

בימי א' ו- ג’ בשעות 15:30-19:00 וביום ד׳ בשעות 08:30-12:00, בטלפון:
03-5612659

הודעות דחופות

הודעות דחופות ניתן להשאיר במוקד לזימון התורים, בטלפון:
053-212-1384